Misterul mormântului vechi de 2000 de ani a fost rezolvat: descoperirea fascinantă a cercetătorilor
Cândva, în prima jumătate a primului secol al erei noastre, un personaj misterios a fost înmormântat pe o mică insulă de lângă coasta Angliei, împreună cu un ansamblu nemaiîntâlnit până acum de obiecte funerare. Abia în 1999, rămășițele acelei persoane au fost descoperite, dar amestecul straniu de lucruri găsite în mormânt i-a pus pe arheologi într-o încurcătură din care n-au reușit să iasă decât acum.
Misterul mormântului vechi de 2000 de ani a fost rezolvat
În 1999, cercetătorii au descoperit un mormânt vechi de 2000 de ani, pe insulele Scilly de lângă coastele Angliei. Dar natura obiectelor funerare găsite în mormânt i-a pus în dificultate pe arheologi, ei nereușind să-și dea seama dacă persoana îngropată acolo este un bărbat sau o femeie.
Astfel, săpăturile au scos la iveală o sabie într-o teacă din aliaj de cupru și un scut alături de rămășițele unei singure persoane, obiectele fiind asociate în mod obișnuit cu bărbații. Dar tot în mormânt au fost găsite și o broșă și o oglindă de bronz decorată, obiecte asociate, de obicei, cu femeile.
Această combinație neobișnuită de lucruri nu a mai fost întâlnită până acum în niciun mormânt din Epoca Fierului. Datorită acestor descoperiri, mormântul a fost considerat unic în Europa de Vest.
Însă, recent, un studiu condus de Historic England a stabilit că rămășițele sunt ale unei femei războinice. Misterul a fost elucidat după ce au fost făcute analize ADN asupra smalțului dinților. Descoperirea ar putea face lumină asupra rolului femeilor într-o perioadă în care se crede că violența dintre comunități era o obișnuință.
Descoperirea fascinantă a cercetătorilor
Încercările inițiale de a stabili prin metode tradiționale dacă era vorba de o femeie sau un bărbat au eșuat din cauză că oasele au fost greu de analizat. Tot ce s-a putut vedea din schelet au fost bucăți mici de os și dinți.
Datorită cercetărilor științifice avansate de la Universitatea din California a fost posibilă testarea smalțului dentar, arată rezultatele cercetării.
„Analiza noastră a presupus extragerea urmelor de proteine din bucăți minuscule din smalțul dinților care au rezistat în timp. Asta ne-a permis să calculăm o probabilitate de 96% ca individul să fie femeie”, spun cercetătorii.
Oglinda și armele găsite în mormânt sunt asociate cu războiul. Se crede că oglinzile ar fi putut fi folosite în epoca fierului pentru semnalizarea, comunicarea și coordonarea atacurilor.
„Descoperirea oferă o oportunitate deosebit de interesantă pentru reinterpretarea importanței acestui mormânt. El demonstrează unui rol conducător pentru femei în Scilly, în Epoca Fierului”, a spus Dr. Sarah Stark, autorul studiului, într-o declarație.
„Acest lucru arată că implicarea femeilor în atacuri și alte tipuri de violențe era mult mai mare decât credeam anterior, în societatea din Epoca Fierului. Iar acest lucru poate că a constituit fundația pe care lideri femei precum Boudicca (regina tribului Brit al Icenilor) a apărut mai târziu”.